Kweekstraat

Beschrijving

Straat met gebogen tracé met op het einde een knik naar het oosten en lopende van aan de Kortrijkstraat tot de Notelaarstraat. Straatbeeld getypeerd door aaneengesloten bebouwing van arbeidershuizen en kleine burgerwoningen. Al dan niet gecementeerde lijstgevels van twee traveeën en één à twee bouwlagen onder al dan niet geknikte pannen zadeldaken; onder meer nummers 40 en 79 als voorbeelden van lage arbeidershuisjes met gecementeerde lijstgevels. Tal van eenvoudige burgerwoningen, onder meer nummers 13, 15, 57, 105 en 124-132. Nummer 53 met laadvenster boven poort.

Nummer 14-16, eenheidsbebouwing van twee enkelhuizen, opgetrokken volgens spiegelbeeldschema, opvallende gecementeerde lijstgevels.
Nummer 94, typische interbellumwoning, cf. muurdam van zwartgeglazuurde tegels en uitspringende muurvlakken.
Daarnaast verschillende vlasschuren en industriegebouwen, onder meer nummer 54 en nummer 74, drie beuken van rode baksteen onder pannen zadeldak.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie