Geografisch thema

Leopoldstraat

ID: 7937   URI: https://id.erfgoed.net/themas/7937

Beschrijving

Straat met gebogen tracé, lopende van de Roeselarestraat tot aan de spoorweg, daar maakt ze een knik naar het westen en loopt verder tot aan de Nieuwstraat.
Straat met woonfunctie, aaneengesloten bebouwing die opklimt tot het eerste kwart van de 20ste eeuw. Lijstgevels van rode baksteen van twee traveeën en één à twee bouwlagen onder al dan niet geknikte pannen zadeldaken. Arbeidershuisjes van één bouwlaag, o.m. nr. 6 verfraaid door fries met uitgelengd dropmotief en nr. 33 verfraaid door gele sierbaksteen. Nr. 16-20, woonerf bestaande uit vier huisjes en een schuur, van de straat afgezet door ijzeren hek.
Daarnaast ook enkele typische interbellumwoningen, o.m. nr. 12 met muurbanden en lateien van groene granito en nr. 52 met portaal met afgeronde hoeken en granito lateien.
Nr. 25, vlasschuur omgebouwd tot winkel.


Bron     : De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wevelgem, Deelgemeenten Wevelgem, Gullegem en Moorsele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL15, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Burgerhuis uit het interbellum

 • Omvat
  Lage arbeiderswoning

 • Is deel van
  Wevelgem

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Leopoldstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/7937 (Geraadpleegd op 22-01-2021)