Lode De Boningestraat

Beschrijving

Hoofdstraat met gebogen tracé lopende van de Grote Markt naar de Roeselarestraat. Overwegend woonfunctie met daarnaast ook commerciële functie. Tevens vestigingsplaats van de pastorie (nummer 13). Nummer 23, voormalig gebouw van de RTT cf. opschrift, horizontaal benadrukte gevel door de vensterregisters in arduinen omlijsting.

Heterogeen straatbeeld door het grote aantal aangepaste en vernieuwde parementen. In het begin van de straat nieuwbouw. Basisbouwing: breedhuizen van twee à drie bouwlagen onder pannen zadeldaken.

Verschillende laat 19de-eeuwse bepleisterde lijstgevels onder meer nummers 9, 10 en 11 met segmentbogige vensters in geprofileerde omlijsting en decoratieve borstweringen en fries; nummer 42.

Voorts ook verschillende woningen uit de jaren 1940 ontworpen door plaatselijke architecten: nummer 20 naar ontwerp van M. Delrue en nummer 22 naar ontwerp van O. Vanderhaeghe.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie