Geografisch thema

Moorselestraat

ID: 7941   URI: https://id.erfgoed.net/themas/7941

Beschrijving

Lange straat, doorsneden door de spoorweg, lopende van de Menenstraat naar Moorsele. Tot aan de spoorweg is de straat eenzijdig bebouwd, de oostzijde wordt bepaald door de muur van de gemeentelijke begraafplaats.
Straat met voornamelijk woonfunctie, straateinde met verschillende industriële gebouwen. De basisbebouwing klimt op tot in de tweede helft van de 19de eeuw en bestaat voornamelijk uit eenvoudige burgerhuizen van twee à drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, o.m. nr. 19, gecementeerde lijstgevel, nrs. 57, 81 en 85.
Daarnaast verschillende arbeidershuisjes van één bouwlaag, o.m. nr. 61-63, haaks op de straat ingeplant rijtje met drie woonhuizen met deels bewaard schrijnwerk en nr. 229, vijf traveeën van witgeschilderde baksteen.
Ook enkele typische interbellumwoningen, o.m. nr. 17 met portaal van zwartgeglazuurde tegels, nr. 27, nr. 48 met decoratieve metselverbanden en portaal met afgeronde hoeken, nr. 167 en nr. 228, café z.g. " 'T BROUWERIJTJE", gevel verfraaid door zwarte tegels.
Verder ook verschillende vlasschuren en -woningen, o.m. links van nr. 81, schuur van rode baksteen met centraal heiligennis, twee beuken onder pannen schilddaken en nr. 183, haaks op de straat ingeplant woonhuis, beglaasde muurnis met H. Hartbeeld in zijgevel, achtergelegen bedrijfsgebouwen van vlasbedrij Brille, vlasbedrijf met warmwaterrootputten en vlasturbine. Op de hoek met de Wijnbergstraat, O.-L.-Vrouwkapel uit de jaren 1970.

100 jaar landelijke gilde Wevelgem, Wevelgem, 1996, p. 47.


Bron     : De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wevelgem, Deelgemeenten Wevelgem, Gullegem en Moorsele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL15, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Hoevetje

 • Omvat
  Kleine hoeve

 • Omvat
  Vier arbeiderswoningen

 • Omvat
  Vlaswoningen, schuur, opslagplaatsen en cichoreiast

 • Is deel van
  Wevelgem

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Moorselestraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/7941 (Geraadpleegd op 22-01-2021)