Geografisch thema

Vanackerestraat

ID
7955
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7955

Beschrijving

Hoofdstraat met recht tracé, behorend tot het historisch stratenpatroon cf. Ferrariskaart (1770-1778), gelegen tussen de Grote Markt en de Menenstraat. Uitvalsweg richting Menen. Straat met openbare functie met gemeentelijk zwembad, politie, bibliotheek en gemeentehuis met achterliggend openbaar park. Voorheen, vestigingsplaats van de 19de-eeuwse pastorie, afgebroken en vervangen door de gebouwen van het administratief centrum.
In beperkte mate ook commerciële functie al dan niet gecombineerd met woonfunctie.
Benaming afkomstig van de familie Vanackere, stichters van een belangrijke weverij in Wevelgem. Ze dreven een bloeiende linnenhandel met het buitenland, vier leden van de familie waren burgemeester van de gemeente.
De basisbebouwing bestaat uit rijbebouwing met voornamelijk arbeiders- en burgerwoningen uit het einde van de 19de eeuw. Breedhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Daarnaast bebouwing uit de jaren 1920, eenvoudige lijstgevels veelal verfraaid door het gebruik van sierbaksteen, o.m. nr. 15 en nr. 17 (gesigneerd in de latei door "O. VANDERHAEGHE ARCHITECT WEVELGEM"), nr. 19, nr. 29, burgerhuis van 1935, (gesigneerd in plint door "G. BOGHEMANS, ARCHITECTE, MENEN") en nr. 21, zogenaamde woning Libeer, in 1988-1989 ingrijpend verbouwd door J. Crepain (Antwerpen).

Architectuur in eigen buurt. Gevels en gebouwen in Wevelgem, een kennismaking, Kortrijk, 2002, p. 50.
Konfrontaties in moderne architectuur. Een "promenade" in en rond Kortrijk, Kortrijk, 1990, p. 137.


Bron     : De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wevelgem, Deelgemeenten Wevelgem, Gullegem en Moorsele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL15, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Herenhuis La Roseraie

 • Omvat
  Kasteeldomein Vanackere

 • Omvat
  Oorlogsmonument

 • Is deel van
  Wevelgem


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Vanackerestraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/7955 (Geraadpleegd op 15-06-2021)