Hoofdstraat met recht tracé, behorend tot het historisch stratenpatroon zie Ferrariskaart (1770-1778), gelegen tussen de Grote Markt en de Menenstraat. Uitvalsweg richting Menen. Straat met openbare functie met gemeentelijk zwembad, politie, bibliotheek en gemeentehuis met achterliggend openbaar park. Voorheen, vestigingsplaats van de 19de-eeuwse pastorie, afgebroken en vervangen door de gebouwen van het administratief centrum.
In beperkte mate ook commerciële functie al dan niet gecombineerd met woonfunctie.
Benaming afkomstig van de familie Vanackere, stichters van een belangrijke weverij in Wevelgem. Ze dreven een bloeiende linnenhandel met het buitenland, vier leden van de familie waren burgemeester van de gemeente.
De basisbebouwing bestaat uit rijbebouwing met voornamelijk arbeiders- en burgerwoningen uit het einde van de 19de eeuw. Breedhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Daarnaast bebouwing uit de jaren 1920, eenvoudige lijstgevels veelal verfraaid door het gebruik van sierbaksteen, onder meer nummer 15 en nummer 17 (gesigneerd in de latei door "O. VANDERHAEGHE ARCHITECT WEVELGEM"), nummer 19, nummer 29, burgerhuis van 1935, (gesigneerd in plint door "G. BOGHEMANS, ARCHITECTE, MENEN") en nummer 21, zogenaamde woning Libeer, in 1988-1989 ingrijpend verbouwd door J. Crepain (Antwerpen).
- Architectuur in eigen buurt. Gevels en gebouwen in Wevelgem, een kennismaking, Kortrijk, 2002, p. 50.
- Konfrontaties in moderne architectuur. Een "promenade" in en rond Kortrijk, Kortrijk, 1990, p. 137.