Wijnbergstraat

Beschrijving

Lange landelijke straat met bochtig tracé vertrekkend van de Roeselarestraat en lopend tot in Menen. Ter hoogte van de Ezelstraat is er een vertakking naar het zuiden, die loopt naar de Kruisstraat.

Straat met voornamelijk woonfunctie, tal van woningen werden opgetrokken door vlashandelaars, zie poorten en laadvensters. Daarnaast ook verschillende vlasschuren. Straateinde getypeerd door enkele hoeves.

De basisbebouwing bestaat uit arbeidershuizen en kleine burgerwoningen, voornamelijk uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Lijstgevels van rode verankerde baksteen van twee à vier traveeën en één à twee bouwlagen. Al dan niet geknikte pannen zadeldaken. Arbeidershuisjes met één bouwlaag, onder meer nummer 91 verfraaid door fries met uitgelengd dropmotief, nummer 93 met fries van cementtegels, nummer 107 laag woonhuis met voortuin en nummer 117 met fries en heiligennis met beeldje van de Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

Verder verschillende gebouwen met voormalige vlasfunctie, onder meer nummers 128-130, woningen getypeerd door laadvensters, nummer 142, schuur met heiligennis van zwarte baksteen en nummer 148.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie