Geografisch thema

Wijnbergstraat

ID
7958
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7958

Beschrijving

Lange landelijke straat met bochtig tracé vertrekkend van de Roeselarestraat en lopend tot in Menen. Ter hoogte van de Ezelstraat is er een vertakking naar het zuiden, die loopt naar de Kruisstraat.
Straat met voornamelijk woonfunctie, tal van woningen werden opgetrokken door vlashandelaars, cf. poorten en laadvensters. Daarnaast ook verschillende vlasschuren. Straateinde getypeerd door enkele hoeves.
De basisbebouwing bestaat uit arbeidershuizen en kleine burgerwoningen, voornamelijk uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Lijstgevels van rode verankerde baksteen van twee à vier traveeën en één à twee bouwlagen. Al dan niet geknikte pannen zadeldaken. Arbeidershuisjes met één bouwlaag, o.m. nr. 91 verfraaid door fries met uitgelengd dropmotief, nr. 93 met fries van cementtegels, nr. 107 laag woonhuis met voortuin en nr. 117 met fries en heiligennis met beeldje van de O.-L.-Vrouw van Lourdes.
Verder verschillende gebouwen met voormalige vlasfunctie, o.m. nrs. 128-130, woningen getypeerd door laadvensters, nr. 142, schuur met heiligennis van zwarte baksteen en nr. 148.


Bron     : De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wevelgem, Deelgemeenten Wevelgem, Gullegem en Moorsele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL15, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Hoeve

 • Omvat
  Hoeve met Mariakapel

 • Omvat
  Hoeve Wallecan

 • Omvat
  Twee woonhuizen

 • Is deel van
  Wevelgem


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Wijnbergstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/7958 (Geraadpleegd op 06-05-2021)