Bieststraat

Beschrijving

Lange landelijke straat met bochtig tracé, gelegen in het noordoosten van de gemeente. Straat vertrekkend aan de Reutelstraat en lopend tot in Kortrijk (Bissegem). Tracé reeds gedeeltelijk aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778).
De basisbebouwing klimt op tot in het einde van de 19de eeuw en bestaat voornamelijk uit lage arbeidershuisjes, voorkomend in rijtjes van drie of vier huizen. Eenvoudige verankerde baksteenbouw, hier en daar gecementeerd, van drie à vier traveeën en één bouwlaag. Pannen zadeldaken, veelal doorbroken door laadvenster. Nr. 29-33, rijtje van drie arbeidershuizen waarvan nr. 31 met vernieuwd parement, nr. 61-67, waarvan nr. 61 met vernieuwd schrijnwerk, nrs. 63 en 65 met vernieuwd parement en nr. 124-128, waarvan nr. 128 met gaaf bewaard schrijnwerk.
Daarnaast verschillende hoeves, o.m. nr. 86, z.g. "CAPELLEHOF" en nrs. 180 en 182, respectievelijk genaamd hoeve Bonte en hoeve Joye uit het einde van de 19de eeuw.