Hoogstraat

Beschrijving

Straat met recht tracé lopende van de Lode De Boningestraat naar de Brugstraat. Vermoedelijk aangelegd ca. 1875.
Het straatbeeld wordt in hoofdzaak bepaald door het grote aantal voormalige vlashandelaarswoningen uit het eind van de 19de eeuw - begin 20ste eeuw: o.m. nr. 36 met typische poort onder ijzeren I-balk en laaddeur en deur met fraai glas-in-loodbovenlicht; nr. 44 en nr. 49 met centrale laaddeur naar de vlaszolder.
Basisbebouwing: breedhuizen van één à twee bouwlagen onder (geknikt) pannen zadeldak. Vrij homogeen straatbeeld door de talrijke bakstenen lijstgevels verfraaid door het gebruik van bakstenen friezen, bakstenen druiplijstjes en borstwering.
Nr. 12-14 met aflijnende fries met uitgelengd dropmotief; nr. 21-23 met aangepaste begane grond; nr. 24 met ontlastingsbogen van zwarte baksteen en bakstenen panelenfries; nr. 27 met opvallende fries met zandlopermotief van zwarte baksteen; nr. 43 met panelenfries; nr. 47 met later witgeschilderd parement; nr. 65 met fraai uitgewerkte kroonlijst.