Kapellestraat

Tussen de Gullegemstraat en de Veldstraat. Knik naar het noorden ter hoogte van nummer 84.

Straatbeeld voornamelijk bepaald door arbeidershuizen van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. De oudste bebouwing gaat terug tot ca. 1900.

Verscheidene vlashandelaarswoningen onder meer nummer 63 met beglaasd muurnisje met heiligenbeeld; nummer 70 met behouden laaddeur; nummer 72 met behouden schrijnwerk en typisch laadvenster naar de vlaszolder (zie blinde vensters); nummers 168 en 174 met rechts huidige garage onder ijzeren I-balk waarboven laadvenster. Daarnaast ook verschillende vlasschuren onder meer nummer 74, met aangepaste muuropeningen; nummer 81 met typerende beglaasde muurnis in omlijsting van zwarte baksteen; nummer 115 (links ervan) met typische muurnis en nummer 150 schuur uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.

Verschillende arbeidershuizen van één bouwlaag onder meer nummer 88 met bepleisterde lijstgevel met decoratieve fries; nummer 105 witgeschilderde verankerde baksteenbouw.

Tal van woningen met eenvoudige bakstenen lijstgevel verlevendigd door het gebruik van muizentandfriezen en/of gele sierbaksteen: nummer 71-73; nummer 126 lijstgevel doorbroken door dakvenster met trapgevel met datumsteen 1932; nummer 127 met gekaleide voorgevel en vlakke grijsgeschilderde omlijsting. Nummer 34 verfraaid door de rechthoekige spiegels.

Voorts ook enkele interbellumwoningen onder meer nummer 55 met typerende granito lateien; nummer 104 met contrasterende witgeschilderde muurbanden.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie