Caesar Gezellestraat

Beschrijving

Straat met gebogen tracé, tussen Overheulestraat en Heerweg. Naam afkomstig van priester en dichter Caesar Gezelle (Brugge, 1876 - Moorsele, 1939).
De basisbebouwing klimt op tot in het laatste kwart van de 19de eeuw. Voornamelijk arbeiders- en burgerhuizen van twee à vier traveeën en één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken.
Voorbeelden van één bouwlaag zijn o.m. nr. 27/3, dieper in gelegen arbeidershuis met aangepaste muuropeningen en vernieuwd schrijnwerk, nr. 31, dwars op de straat ingeplant met vernieuwd schrijnwerk, nr. 40 met licht vooruitspringende deurtravee oplopend in dakvenster, nr. 41-43, eenheidsbebouwing van twee arbeidershuisjes, opgetrokken volgens spiegelbeeldschema, verankerde lijstgevel met aflijnende muizentandfries, aangepaste muuropeningen en nr. 45-47, schuin op de straat ingeplant.
Verder enkele eenvoudige burgerwoningen, o.m. nr. 26-28, lijstgevels van rode baksteen verfraaid door witte en gele sierbaksteen.
Daarnaast enkele typische interbellumwoningen, o.m. nr. 14, verfraaid door zwartgeglazuurde tegels en nr. 25. Nr. 16, burgerhuis uit de jaren 1940-1950, gesigneerd in plint door "M. DELRUE, ARCHITECT WEVELGEM".
Ook onderwijsfunctie met het Sint-Pauluscollege, vier vleugels van rode verankerde baksteen onder al dan niet geknikte pannen zadeldaken.
Vestigingsplaats van de gemeentelijke begraafplaats en van een Brits oorlogskerkhof.