Geografisch thema

Damberdstraat

ID
7968
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7968

Beschrijving

Straat met licht gebogen tracé, in het centrum van de gemeente, gelegen tussen het Sint-Maartensplein en de Sint-Janstraat. Straat behorend tot het historisch stratenpatroon zie Ferrariskaart (1770-1778).

Straat met woonfunctie, de basisbebouwing klimt op tot in de 19de eeuw en bestaat voornamelijk uit heren- en burgerhuizen, al dan niet gecementeerde lijstgevels van drie à zes traveeën en twee bouwlagen. Daarnaast ook verschillende lage arbeidershuisjes, onder meer nummer 41 aan de hoek met Sint-Jansstraat.

Voorheen ook commerciële functie, getuige hiervan verschillende bewaarde winkelpuien, onder meer nummer 34 en nummer 39. Tevens vermoedelijk voormalige herberg op de hoek met de Oude Tramweg. Westzijde van de straat voornamelijk getypeerd door nieuwbouw.


Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wevelgem, Deelgemeenten Wevelgem, Gullegem en Moorsele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL15, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Boerenarbeiderswoning

 • Omvat
  Boerenarbeiderswoning

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Herenhuis

 • Omvat
  Herenhuis

 • Is deel van
  Moorsele


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Damberdstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/7968 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.