Meerlaanstraat

Beschrijving

Smalle, landelijke straat met bochtig tracé en verschillende vertakkingen naar het noorden, gelegen tussen de Overheulestraat en de Sint-Eloois Winkelstraat.

Straatbeeld getypeerd door landelijke architectuur en verschillende hoeves, onder meer nummer 10, "MEERLANDHOEVE", verbouwde hoeve met bewaarde schuur, gedateerd met gevelsteen "1896" en nummer 25, eveneens aangepaste hoeve met bewaarde gedateerde (1894) schuur en stal met muurkapel in zijgevel.

Verder verschillende restanten van de vlasindustrie, onder meer tegenover nummer 24, voormalige vlassite bestaande uit rootputten, deels bewaarde schoorsteen en twee vlasschuren van rode baksteen met heiligennis van zwarte baksteen en Heilig Hartbeeld. Tevens ter hoogte van nummer 60, rootput, bakstenen schoorsteen en imposante vlasschuur.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie