Overheulestraat

Beschrijving

Straat met gebogen tracé, reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), vertrekkend van het Sint-Maartensplein, uitvalsweg naar Rollegem-Kapelle (Ledegem). Ter hoogte van de Berkenlaan wordt de straat doorsneden door de Heulebeek.

De basisbebouwing klimt op tot in de 19de eeuw, aaneengesloten bebouwing van breedhuizen. Bakstenen lijstgevels van twee à vijf traveeën en één à twee bouwlagen. Basisbebouwing doorbroken door woonhuizen uit de jaren 1950 en nieuwbouw. Verschillende arbeidershuisjes van één bouwlaag, veelal met vernieuwde parementen. Representatief zijn onder meer nummer 16, nummer 62-66 en nummer 298. Ter hoogte van de Heulebeek, dwars op de straat ingeplant rijtje arbeidershuizen met achtergelegen schuur en stal, vermoedelijk restanten van hoeve. Nummer 2, voormalige herberg z.g. "DE DRIE KONINGEN" met tyische afgeschuinde hoektravee. Daarnaast ook eenheidsbebouwing, onder meer nummer 57-63, eenvoudige bakstenen lijstgevels verfraaid door granito lateien, volgens bouwplan van 1934, naar ontwerp van Fr. Delrue - Verhamme (aannemers, Moorsele), nummer 59 met vernieuwd parement. Ook enkele typische interbellumwoningen, onder meer nummer 24, volgens bouwplan van 1936, gesigneerd in plint door "O. VANDERHAEGHE ARCHITECT WEVELGEM" en getypeerd door erker en balkon met buisleuning, nummer 38, volgens bouwplan van 1937 naar ontwerp van O. Vanderhaeghe (Wevelgem), nummer 50 aan de straat afgezet door bakstenen muurtje met buisleuning, deuropening met typische luifel en nummer 54.

Vanaf de Berkenlaan, basisbebouwing doorbroken door lintbebouwing met typische villabouw.
Landelijk straateinde met verschillende hoeves, veelal met woonhuizen met vernieuwd parement, onder meer nummer 101, restant van hoevetje met vermoedelijk mijlpaal met het cijfer 11 aan de straatzijde, nummer 347, hoeve met losstaande bestanddelen; woonhuis van 1926 met vernieuwd schrijnwerk, stalvleugels met heiligennis.

Daarnaast verschillende restanten van de vlasnijverheid, onder meer twee roterijen en enkele vlaswoningen, getypeerd door laadvensters en poorten, onder meer nummers 124 en 128 van één bouwlaag en nummers 272 en 337 van twee bouwlagen.

• Gemeentearchief Wevelgem, bouwaanvragen Moorsele, 874.1, nummer 1934/1, 1936/12 en 1937/11.
  • Architectuur in eigen buurt. Gevels en gebouwen in Wevelgem, een kennismaking, Kortrijk, 2002, p. 92, 94 en 122.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie