Rozenstraat

Beschrijving

Straat vertrekkend vanuit het centrum met gebogen tracé, uitvalsweg naar Gullegem. Behorend tot het historisch stratenpatroon van de stad cf. Ferrariskaart (1770-1778).
Voornamelijk rijbebouwing opklimmend tot in de 19de eeuw, bestaande uit burger- en arbeidershuizen van drie à vijf traveeën en één à twee bouwlagen.
Tal van arbeidershuizen, eenvoudige bakstenen lijstgevels van twee à drie traveeën en één bouwlaag, veelal met vernieuwde parementen en vernieuwd schrijnwerk, hier en daar opgetrokken met een dakverdieping, o.m. nrs. 61, 118-120 verfraaid door friesjes en nr. 98/ Bromdries.
Ook verschillende gecementeerde lijstgevels, o.m. nr. 19 met aangepaste muuropeningen, nrs. 47, 63 en 109. Nr. 114 verfraaid door decoratief uitgewerkte fries, gewijzigde muuropeningen en nr. 128 met fraaie sluitstenen.
Daarnaast enkele eenvoudige arbeidershuizen van twee bouwlagen, o.m. nr. 40.
Basisbebouwing hier en daar doorbroken door enkele typische interbellumwoningen, o.m. nr. 59, met opvallend portaal, aanvankelijk met één bouwlaag, volgens bouwplan verhoogd in 1936 en door hedendaagse architectuur, o.m. nr. 42.
Tweede deel van de noordzijde van de straat, gedomineerd door villabouw.

GEMEENTEARCHIEF WEVELGEM, bouwaanvragen Moorsele, 874.1, nr. 1936/10.