Geografisch thema

Sint-Maartensplein

ID
7979
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7979

Beschrijving

U-vormig plein, gedomineerd door de St.-Martinus en St. Christoffelkerk. Plein aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Plein met woon- en commerciële functie, ook dienstfunctie, met ten westen rusthuis en ten noorden gemeentehuis en bibliotheek.
Zuidzijde van het plein, thans eenzijdig bebouwd; de bebouwing klimt op tot in de 19de eeuw en bestaat uit breedhuizen van twee à vier traveeën en twee bouwlagen. Verschillende woningen met vernieuwd parement, verbouwde begane grond en vernieuwd schrijnwerk.
Voorheen ook bebouwing aan de oost- en westzijde van het plein, thans parkeerruimte.
Noordzijde bepaald door het kasteel van Moorsele, opgetrokken vóór 1443 door Geldolf I van der Gracht. Ten noorden van de kerk, beeldhouwwerk van Riet Vandecasteele (1992).


Bron     : De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wevelgem, Deelgemeenten Wevelgem, Gullegem en Moorsele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL15, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  Herberg De Kroone

 • Omvat
  Herenhuis 't Kasteeltje

 • Omvat
  Kasteel van Moorsele

 • Omvat
  Parochiekerk Sint-Martinus en Sint-Christoffel

 • Is deel van
  Moorsele


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Sint-Maartensplein [online] https://id.erfgoed.net/themas/7979 (Geraadpleegd op 15-06-2021)