Warandestraat

Lange straat met gebogen tracé, vertrekkend in het centrum, uitvalsweg naar Wevelgem.
De basisbebouwing klimt op tot in het laatste kwart van de 19de eeuw, voornamelijk rijbebouwing met arbeidershuizen en eenvoudige burgerwoningen. Ook eenheidsbebouwing van arbeidershuizen, verankerde baksteenbouw van drie traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldaken. Eenheid veelal doorbroken door vernieuwde parementen en aangepaste muuropeningen, o.m. nr. 65, verbouwd tot herberg, rechthoekige muuropeningen met typische glas-in-loodbovenlichten met reclameopschriften. Representatief zijn o.m. nrs. 28, 29, 34, 50 en 84. Nr. 153-159, eenheidsbebouwing van vier arbeidershuizen onder geknikt pannen zadeldak, verfraaid door bakstenen friesjes. Ook gecementeerde lijstgevels, o.m. nrs. 17 en 88, nrs. 44 en 48 met aangepaste muuropeningen.
Ook enkele interbellumwoningen, o.m. nr. 68, hoekhuis van gediversifieerde baksteen met verbouwde begane grond. Naar het straateinde toe verschillende burgerwoningen, twee à drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, o.m. nr. 143, gecementeerde lijstgevel, nr. 154 verfraaid door gele sierbaksteen en nr. 183 met granito lateien en gaaf bewaard schrijnwerk met glas-in-loodbovenlichten.
Tal van gebouwen geven een beeld van de vroegere vlasnijverheid, o.m. nr. 92, diephuis -voormalige schuur- volgens bouwplan omgebouwd tot woonhuis in 1935 en naastgelegen schuren, nr. 94, woonhuis getypeerd door laadvenster, nr. 99-101, voormalige vlaswoning, nog herkenbaar aan het laadluik in de gevel, met ommuurde tuin afgezoomd door leilinden en nr. 220-224, woonhuis met aan beide zijden aanpalende schuren.

GEMEENTEARCHIEF WEVELGEM, bouwaanvragen Moorsele, 874.1, nr. 1935/10.