Warandestraat

Lange straat met gebogen tracé, vertrekkend in het centrum, uitvalsweg naar Wevelgem.

De basisbebouwing klimt op tot in het laatste kwart van de 19de eeuw, voornamelijk rijbebouwing met arbeidershuizen en eenvoudige burgerwoningen. Ook eenheidsbebouwing van arbeidershuizen, verankerde baksteenbouw van drie traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldaken. Eenheid veelal doorbroken door vernieuwde parementen en aangepaste muuropeningen, onder meer nummer 65, verbouwd tot herberg, rechthoekige muuropeningen met typische glas-in-loodbovenlichten met reclameopschriften. Representatief zijn onder meer nummers 28, 29, 34, 50 en 84. Nummer 153-159, eenheidsbebouwing van vier arbeidershuizen onder geknikt pannen zadeldak, verfraaid door bakstenen friesjes. Ook gecementeerde lijstgevels, onder meer nummers 17 en 88, nummers 44 en 48 met aangepaste muuropeningen.

Ook enkele interbellumwoningen, onder meer nummer 68, hoekhuis van gediversifieerde baksteen met verbouwde begane grond. Naar het straateinde toe verschillende burgerwoningen, twee à drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, onder meer nummer 143, gecementeerde lijstgevel, nummer 154 verfraaid door gele sierbaksteen en nummer 183 met granito lateien en gaaf bewaard schrijnwerk met glas-in-loodbovenlichten.
Tal van gebouwen geven een beeld van de vroegere vlasnijverheid, onder meer nummer 92, diephuis -voormalige schuur- volgens bouwplan omgebouwd tot woonhuis in 1935 en naastgelegen schuren, nummer 94, woonhuis getypeerd door laadvenster, nummer 99-101, voormalige vlaswoning, nog herkenbaar aan het laadluik in de gevel, met ommuurde tuin afgezoomd door leilinden en nummer 220-224, woonhuis met aan beide zijden aanpalende schuren.

• Gemeentearchief Wevelgem, bouwaanvragen Moorsele, 874.1, nr. 1935/10.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie