Heulestraat

Beschrijving

Secundaire uitvalsweg lopend van de Bissegemstraat naar Heule (zie naamgeving). Aangelegd in 1851. Gebogen tracé. Het begin van de straat wordt gekenmerkt door nieuwbouw (onder meer appartementen) en vernieuwde parementen. Onder meer nummer 9 met opvallend kleurrijk parement uit de jaren 1960. Rijbebouwing overgaand in lintbebouwing en vrijstaande villabouw. Verder ook dieper in gelegen hoeves.

Bebouwing hoofdzakelijk daterend uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Tal van eenvoudige bakstenen lijstgevels: nummer 77, nummer 79, nummer 91 verlevendigd door het gebruik van gele sierbaksteen; nummer 111 met borstwering met overhoeks metselverband; nummer 107 getypeerd door het gebruik van gele sierbaksteen voor de ontlastingsbogen. Enkele typische interbellumwoningen onder meer nummer 56 met parement van gele baksteen en behouden schrijnwerk met horizontale roedeverdeling en nummer 89 met parement van gele baksteen getypeerd door de licht vooruitspringende muurvlakken. Nummer 102, villa uit de jaren 1940 naar ontwerp van W. Van Spranghe (Kortrijk).

Verschillende schuren onder meer nummer 58-60. Naar het straateinde de sterk verbouwde hoeve " 't Goed Te Hongherie" (nummer 168) van 1552 (zie jaarankers) die eigendom was van de Guldenbergabdij te Wevelgem, thans café de Rusteel.
Opvallende elektriciteitskabine uit de jaren 1960.

• WITDOUCK R., Gullegem en Sint-Eloois-Winkel op het einde van de middeleeuwen (1382-1530), Gullegem, 1989, p. 49.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie