Koningin Fabiolastraat

Beschrijving

Lange zuidwestelijke uitvalsweg met gebogen tracé vertrekkende uit het centrum (Dorpsplein). Tot 1990 Wevelgemstraat (noordelijk deel) en Wevelgemsesteenweg (zuidelijk deel) genaamd. Oudste bebouwing teruggaand tot de 18de eeuw. Evenwel dateren de meeste gebouwen uit de 19de en 20ste eeuw. Tracé van de tramlijn Wevelgem-Izegem liep van 1911 tot 1938 door de straat.

Basisbebouwing: breedhuizen van één à drie bouwlagen onder pannen zadeldaken. Zowel arbeiders- als burgerwoningen. Ook verscheidene vlashandelaarswoningen met typerend laadluik of -venster o.m. nr. 94; nr. 109 met langgestrekte bakstenen lijstgevel getypeerd door fries met uitgelengd dropmotief. Voorts verscheidene schuren o.m. nr. 97 met toegemetste vensters. Verder arbeidershuisjes van één bouwlaag: nr. 70 met aangepaste pui; nr. 72, herberg; nr. 113 met heiligennisje; nr. 145 met aflijnende muizentandfries.
Tal van eenvoudige bakstenen lijstgevels van ca. 1900: nr. 57, nr. 59 met typisch muurnis; nr. 79 met typische overhoekse muizentandfries, nr. 102 schuin op de rooilijn ingeplant huisje verfraaid door het gebruik van gele sierbaksteen; nr. 119 met rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-balk; nr. 141 beeldbepalend hoekpand; nr. 144 voormalige herberg met aangepaste muuropeningen en nr. 190 met gewitte lijstgevel.
Ook verscheidene woningen uit het interbellum o.m. nr. 14 met typerende rechthoekige contrasterende erker; nr. 69 van 1936 naar ontwerp van J. Roose (Kortrijk); nr. 135 gesigneerd "J. TYBERGHIEN ARCHITECT WEVELGEM"; nr. 170 van 1927 met traditionele bakstenen lijstgevel verfraaid door het gebruik van gele sierbaksteen: nr. 171 getypeerd door de metselverbanden en de afgeschuinde bovenhoeken van de muuropeningen; nr. 187 met gecemeteerde venstertravee.

GEMEENTEARCHIEF WEVELGEM, bouwaanvragen Gullegem 874.1, nr. 1927/3; nr. 1936/14; nr. 1941/5.
De nieuwe straatnamen, in De Meiboom, jg. 8, nr. 3, 1991, p. 99.
GHESQUIERE H., Foto's uit de oude doos. Het Stampkot - Wevegemkassei, in 't Meiboompje, jg. 7, nr. 4, 1990, p. 170-172.