Geografisch thema

Maasstraat

ID
8009
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8009

Beschrijving

De Maasstraat is één van de hoofdstraten van de oude stad. De straat liep parallel met de oude Maas en leidde naar de Dilserpoort, waarvan voor kort de mergelstenen fundamenten werden ontdekt. De straat was in de 18de eeuw dicht bebouwd, maar slechts gedeeltelijk met aaneengesloten bebouwing; waarschijnlijk bestond dus het grootste gedeelte van de huizen uit -vrij grote- stadshoeven. Dit is nog steeds het geval in het midden van de 19de eeuw (Atlas van de Buurtwegen, 1844), hoewel de percelering nu veel kleinschaliger is. Bij de brand van 1839 werden een groot aantal huizen in de Maasstraat verwoest. De straat kent nu een vrijwel aaneengesloten bebouwing van burgerhuizen, daterend van de tweede helft van de 19de eeuw en later.


Bron     : Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 2005


Relaties

 • Omvat
  Stadswoning

 • Omvat
  Stadswoning

 • Omvat
  U-vormige stadshoeve

 • Is deel van
  Stokkem


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Maasstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/8009 (Geraadpleegd op 07-05-2021)