Geografisch thema

Duivenslagstraat

ID
8018
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8018

Beschrijving

Doodlopende zijstraat van de Blankenbergse Steenweg met recht tracé en gelegen langs de spoorweg. De interpretatie van de naam als vervorming van Duivelsslag is hypothetisch en zou verwijzen naar een zandweg leidend naar een waterput, de Duivelsput genaamd. Aan de westkant aaneengesloten bebouwing met eenvoudige huizen uit de jaren 1930 en 1940. Aan de oostkant loopt sinds 1906-1910 de spoorweg op een talud.

Achter de Duivenslagstraat leidt een pad naar een verkaveling uit begin jaren 1980 met de nieuw aangelegde straten, Blauwe Poort en Blauwhuisstraat en sociale woningen van de Brugse maatschappij voor huisvesting. De namen van deze nieuwe straten verwijzen naar twee hoeves. De nieuwbouwwijk paalt aan een landbouwgebied doorkruist door de beken de "Blauwe Torengeleed" en "Kasteelgeleed".

  • SCHOUTEET A. 1977: De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, p. 50.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Koolkerke, Sint-Jozef en Sint-Pieters, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL12, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve De Blauwe Poort

  • Is deel van
    Sint-Pieters

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Duivenslagstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/8018 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.