Geografisch thema

Duivenslagstraat

ID: 8018   URI: https://id.erfgoed.net/themas/8018

Beschrijving

Doodlopende zijstraat van de Blankenbergse Steenweg met recht tracé en gelegen langs de spoorweg. De interpretatie van de naam als vervorming van Duivelsslag is hypothetisch en zou verwijzen naar een zandweg leidend naar een waterput, de Duivelsput genaamd. Aan de westkant aaneengesloten bebouwing met eenvoudige huizen uit de jaren 1930 en 1940. Aan de oostkant loopt sinds 1906-1910 de spoorweg op een talud.

Achter de Duivenslagstraat leidt een pad naar een verkaveling uit begin jaren 1980 met de nieuw aangelegde straten, Blauwe Poort en Blauwhuisstraat en sociale woningen van de Brugse maatschappij voor huisvesting. De namen van deze nieuwe straten verwijzen naar twee hoeves. De nieuwbouwwijk paalt aan een landbouwgebied doorkruist door de beken de "Blauwe Torengeleed" en "Kasteelgeleed".

 • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, 1977, pagina 50.

Bron     : Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Koolkerke, Sint-Jozef en Sint-Pieters,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL12, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje
Datum  : 2005


Relaties

 • Is deel van
  Sint-Pieters-op-de-Dijk
  Brugge (Brugge)

 • Omvat
  Langgestrekte hoeve De Blauwe Poort
  Duivenslagstraat 19 (Brugge)