Geografisch thema

Ruddershove

ID
8019
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8019

Beschrijving

Naam voor straat en domein waar het ziekenhuis AZ Sint-Jan is gevestigd. Op 5 maart 1956 was er een principieel akkoord om een nieuw ziekenhuis te bouwen. Architect Josef Lantsoght (Brugge) kreeg de opdracht om de plannen te tekenen. De inplanting gebeurde op een domein van 46 hectaren, deel uitmakend van de hoeve Wijnenburg. Het gebouw, afgewerkt in 1976 bestaat uit verschillende blokken. Het zogenaamde beddenhuis bestaat uit vijftien verdiepingen, het medisch-technisch blok telt acht verdiepingen. Ten westen hiervan het therapieblok en het geriatrisch blok, ten zuiden het restaurant, het auditorium en de kapel. Aan de oostzijde bevinden zich de stookcentrale, technische werkplaatsen en loods voor afval en linnen.

  • SCHOUTEET A. 1977: De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, p. 197.
  • VAN OYEN M. s.d.: Het AZ-Sint-Jan te Brugge, Brugge, p. 10.

Bron     : Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Koolkerke, Sint-Jozef en Sint-Pieters,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL12, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Ruddershove [online] https://id.erfgoed.net/themas/8019 (Geraadpleegd op )