Geografisch thema

Lodewijk Coiseaukaai

ID
8039
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8039

Beschrijving

Van Havenstraat naar Herdersbruggestraat op het grondgebied Dudzele. Naamgeving naar Lodewijk Coiseau (1846-1909) die als ingenieur en aannemer van openbare werken de werkzaamheden voor het aanleggen van de Zeebrugse haven en het graven van het zeekanaal circa 1900 leidde.

Straat met recht tracé en bebouwing in functie van het nabijgelegen Boudewijnkanaal. Ter hoogte van de Havenstraat, aanwezigheid van de douanekantoren (zie nummer 2) en de dienstwoning van de havenmeester (nummer 1). Verder verloop van de straat, overgaand in het grondgebied Dudzele, wordt gedomineerd door grootschalige bedrijfsgebouwen vooral te situeren aan het kanaal. De overzijde wordt gedomineerd door een open landschap onder meer met het domein van kasteel "Ten Berge" (zie Dudzeelse Steenweg nummers 311-313).

  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, 1977, p. 134.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Koolkerke, Sint-Jozef en Sint-Pieters, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL12, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Dienstgebouw van de havenmeester

  • Omvat
    Douanekantoren van haven

  • Is deel van
    Koolkerke en Sint-Jozef


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Lodewijk Coiseaukaai [online], https://id.erfgoed.net/themas/8039 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.