Ronselarestraat (Koolkerke)

Beschrijving

Zijweg van de Dudzeelse Steenweg, lopend over het grondgebied Dudzele en eindigend op het grondgebied Oostkerke. De straat volgt de loop van de Ronselarebeek. Licht gebogen straat, wordt reeds vermeld in documenten van 1259 als "Rondsardswech". Tot in het midden van de 17de eeuw worden varianten als "Ronsaertweg" gebruikt maar ook op een kaart van 1715 staat de straat aangeduid met deze naam. Vanaf de 19de eeuw wordt uitsluitend de huidige naam gebruikt.
Straat met vanouds een agrarisch karakter. Tot op heden aanwezigheid van een aantal historische hoeves zoals de hoeve "Ter Hemelbeke" (nummer 30), de hoeve "Reigersvliet" (nummer 49), de hoeve "Ter Ronselaere" (nummer 71) en de hoeve "Rode Poort". Ook woningen uit de jaren 1960-1990.

• Rijksarchief Brugge, Kaarten en plannen, nummer 585.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, 1977, p. 180.
  • WINTEIN W., Kaart van de oude gemeente Koolkerke met een bijhorende historische schets tot 1850, in: Rond de Poldertorens, jaargang 7, 1965, nummer 1, p. 12.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia