Geografisch thema

Sint-Jozefsstraat

ID
8046
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8046

Beschrijving

Tussen de Rondsaardbekestraat en de Jacob van Maerlantstraat. Rechte straat, bekleed met betonklinkers en aan de zijkanten gekasseide parkeerstroken. De aanleg dateert van 1931 in het kader van het urbanisatieproject voor de pas gestichte parochie Sint-Jozef. Naamgeving verwijst naar de nabijgelegen Sint-Jozefskerk.

Woonstraat onder meer met sociale woningen van 1931 opgericht door de Brugse Maatschappij voor Goedkope Woningen en verder vooral bebouwing uit de jaren 1950 en 1960; tevens bescheiden commerciële activiteit. Hoofdzakelijk eenheidsbebouwing met huizen van twee traveeën en twee bouwlagen, al dan niet onder gemansardeerd zadeldak. De gevels van nummers 3-9 (circa 1932) worden gekarakteriseerd door blokramen, de gevels van nummers 20-26 hebben historiserende elementen. Schoolfunctie zie de basisschool "De Komme" (Ronsaardbeekstraat).

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 984/1931.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge 1977, p. 195.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Koolkerke, Sint-Jozef en Sint-Pieters, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL12, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Burgerhuis van 1933

  • Is deel van
    Koolkerke en Sint-Jozef


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sint-Jozefsstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/8046 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.