Geografisch thema

Ter Looigemweg

ID
8050
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8050

Beschrijving

Rechte weg lopend van de Graaf de Mûelenaerelaan tot aan de Pannebekestraat. De straatnaam verwijst naar het nabijgelegen leengoed "Ter Looghem", ontstaan in de 13de eeuw en met vermelding in 1805 van een "speelhuys". Het domein verdwijnt voor de aanleg van de parochie.

De nieuwe straat is aangelegd in 1928. Het wegdek is bekleed met betonklinkers, de voetpaden zijn beplant met bomen. Woonstraat gedomineerd door eenheidsbebouwing van rijwoningen met voortuinen, opgetrokken in 1931, dat deel uitmaakt van een sociaal woonproject door de Brugse Maatschappij voor Goedkope Woningen, o.m. de nrs. 18-34 ontworpen door architect Albrecht Seys (Brugge). Aan de onpare kant worden de gevels van nummers 13-23 gekarakteriseerd door bepleisterde lateien, nummer 17 heeft vensters met bewaard houtwerk. Aan de pare kant zomen de nummers 34-18 het bouwblok met de Korendragersstraat, Sint-Jozefsplein en Sint-Jozefstraat af. Voorts eenvoudige huizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Sommige gevels worden verlevendigd met speklagen.

Naast wonen is er een bescheiden commerciële activiteit. Religieuze functie cf. de Sint-Jozefskerk en pedagogische functie, zie de aanwezigheid van een lagere gemeenschapsschool met ingang aan de Pannebekestraat.

Kerkplein met platanen, plantsoen en parking. Bronzen beeldje van "Georges'tje", een gekende inwoner van Sint-Jozef, opgericht in 2002 in het kader van "Brugge, culturele hoofdstad van Europa". Arduinen sokkel met opschriften "GEORGES'TJE / VAN DE / GILDE", "KIWANIS / BRUGGE / ERVEN LOUIS / RAMON / NATUURSTEEN / 2002", op de achterzijde "FEESTCOMITE / SINT-JOZEF"; beeld gemaakt door Etienne Dickx (Brugge).

 • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 984/1931.
 • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, 1977, p. 212.
 • WINTEIN W., Kaart van de oude gemeente Koolkerke met een bijhorende historische schets tot 1850, in: Rond de Poldertorens, jaargang 7, 1965, nummer 1, p.  8-9, nummer 29.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Koolkerke, Sint-Jozef en Sint-Pieters, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL12, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Parochiekerk Sint-Jozef

 • Omvat
  Vrijstaand burgerhuis

 • Is deel van
  Koolkerke en Sint-Jozef


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ter Looigemweg [online], https://id.erfgoed.net/themas/8050 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.