Doornikseweg

Beschrijving

Uitvalsweg naar Spiere met licht gebogen tracé, reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-1778). Straat met woonfunctie, typische herberg op de hoek met de Stationsstraat.

Bebouwing in het centrum, opklimmend tot in het laatste kwart van de 19de eeuw en bestaande uit burgerhuizen en villa's. Breedhuizen van drie à vijf traveeën en twee bouwlagen, voornamelijk onder pannen zadeldaken. Daarnaast ook landelijke architectuur, met name nummer 6, voormalige hoeve met merkwaardig torentje.

Buiten het centrum bestaat de bebouwing voornamelijk uit arbeidershuizen en eenvoudige burgerwoningen, onder meer nummer 17-19 en nummer 21a verfraaid door fries met uitgelengd dropmotief. Daarnaast enkele villaatjes zoals nummer 32. Tevens vestingplaats van het kasteel van Helkijn.

Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Spiere-Helkijn, Deelgemeenten Helkijn en Spiere, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL16, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie