Kerkstraat

Beschrijving

Straat met recht, licht hellend tracé, lopende van de kerk tot aan het kruispunt met de Avelgemstraat, Doornikseweg en Stationsstraat. Straat behorend tot het historisch stratenpatroon van de gemeente, reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-1778).

De basisbebouwing klimt op tot in de tweede helft van de 19de eeuw. Aaneengesloten bebouwing bestaande uit eenvoudige burgerwoningen en arbeidershuizen, doorbroken door nieuwbouw.

Arbeidershuizen van twee à vijf traveeën en één à twee bouwlagen, verschillende huizen van anderhalve bouwlaag. Verankerde baksteenbouw, veelal verfraaid met bakstenen friesjes onder pannen zadeldaken, onder meer nummers 3-5, deels met vernieuwd schrijnwerk en nummers 17-19 met vernieuwd schrijnwerk, nummer 17 met verbouwde begane grond. Nummer 11, dieper in gelegen arbeidershuisje met bepleisterde en beschilderde gevel.

Burgerhuizen, bakstenen breedhuizen van drie à vijf traveeën en anderhalve à twee bouwlagen, onder meer nummer 31, bepleisterde lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen met aan weerszijden lagere aanpalende volumes, zwaar aangepaste begane grond.

Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Spiere-Helkijn, Deelgemeenten Helkijn en Spiere, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL16, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie