Ijzeren Bareel

Beschrijving

Uitvalsweg lopende van de Doornikse rijksweg (Kortrijk) naar Pecq (Wallonië). Recht tracé. De volledige westzijde van de straat wordt ingenomen door het industrieterrein aangelegd in 1991. Tevens vestigingsplaats van de eerste rubberfabriek van België. De oostzijde van de straat wordt gekenmerkt door losstaande bebouwing. Rond het kruispunt met de Jacquetbosstraat rijbebouwing onder meer nummers 5 en 7, dubbelhuizen met met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel en nummer 9 met opvallende lijsgevel bekleed met granito. Nummer 57, dubbelhuis van circa 1900 met bakstenen lijstgevel gemarkeerd door hoeklisenen en verfraaid door het gebruik van gele sierbaksteen en aflijnende fries.

Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Spiere-Helkijn, Deelgemeenten Helkijn en Spiere, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL16, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie