Rooienberg

Beschrijving

Gelegen in het centrum van Duffel-West. Zogenaamd naar het voormalige Kasteel Rooienberg, een omgracht kasteel dat uit meerdere vleugels bestond, zoals blijkt uit een schets van 1716 en een tiendekaart van 1730; enkel de zogenaamde "Rooienberghoeve", die er oorspronkelijk deel van uitmaakte en gelegen was binnen de omgrachting, bleef bewaard. Nabij de Kerkstraat gekenmerkt door lintbebouwing tot twee bouwlagen, verderop links beeldbepalende inplanting van het domein en complex van de kloostergemeenschap Convent van Betlehem, rechts onder meer een schoolcomplex ingehuldigd in 1974 en een sportcentrum van 1962; over de spoorweg overgaand in landelijk gebied.

• S.N., Duffel nu, p. 49.
  • S.N., Duffel toen, p. 78.