Geografisch thema

Liergang

ID: 8136   URI: https://id.erfgoed.net/themas/8136

Beschrijving

De Liergang ontstond in de Franse Periode en werd vanaf 1840 bebouwd met negen kleine arbeiderswoningen van tweeënhalve bouwlaag en twee traveeën rond een langgerekt plein. Hoewel in 1974 samen met het aanpalende voormalig College van Luik (eerste kwart 17de eeuw, Muntstraat 9-13) beschermd als monument, blijft er vandaag nog weinig over van de historische substantie van het beluik: een deel van de woningen moest plaats maken voor bijgebouwen bij de aanpalende horecazaken, de oorspronkelijke natuurstenen kasseibestrating werd vervangen door klinkers, houten schutpanelen scheiden de achterliggende terrassen van de horecazaken af en door de gewijzigde functie/bestemming is ook het openbaar karakter van de Liergang grotendeels verloren gegaan.

  • Afdeling ROHM Vlaams-Brabant, archief Monumenten en Landschappen, beschermingsdossier (23.04.1974); restauratiedossier.

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Liergang [online] https://id.erfgoed.net/themas/8136 (Geraadpleegd op 27-11-2020)