Geografisch thema

Maria Van Belstraat

ID
8137
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8137

Beschrijving

Recent in Maria Van Belstraat (Leuvense miniaturiste uit de eerste helft van de 16de eeuw) herdoopte Emiel Vlieberghstraat (Vlaams rechtskundige 1872-1925) met een voor het Nieuw Kwartier erg heterogene bebouwing. Korte verbinding tussen de Eugène Gilbertstraat en de Albert Giraudstraat en het kruispunt van de Emile Mathieustraat met de Constantin Meunierstraat, waarbij de rooilijn steeds afgeschuind wordt of via een ruime kromming verloopt (nr. 8). Panden van diverse bouwhoogtes en -breedtes en met diverse bestemmingen daterend uit vooral het derde kwart van de 20ste eeuw, zorgen voor een verspringende straatwand. De rij aan onpare zijde wordt gesloten door een hedendaagse woning in halfopen bebouwing van architect C. Stockx (nr. 15), die opvalt door de volumes in grijze baksteen, witte bepleistering en glas, het dakterras en de ronde tuinmuur die een private tuin met een beeldbepalende boom omzoomt.


Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje


Relaties

  • Omvat
    Stadswoningen

  • Is deel van
    Leuven


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Maria Van Belstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/8137 (Geraadpleegd op )