Dokter Eduard Moreauxlaan (Opex)

(zie ook Oostende-Haven)

Van Slijkensesteenweg naar Bredene-Duinen. Gedeelte van de Koninklijke Baan hier aangelegd begin 20ste eeuw nagenoeg gelijktijdig met en naast de toen nieuwe kusttramlijn Oostende-De Haan. Oorspronkelijk Congolaan, nu z.g. naar Oostendse burgemeester (1920-1940). Vormt grens tussen OPEX-wijk en havengebied. Bepalend voor het straatbeeld aan de noordkant zijn gebouwen behorend tot de infrastructuur van de haven, nl. R.Y.C.O (cf. Oostende-Haven, Dokter Eduard Moreauxlaan) en de watertoren; voorts de inplanting van het voormalig militair hospitaal (cf. Oostende-Haven, Godtschalckstraat) en het Zeemanshuis (nr. 322).
Hoek Dokter Eduard Moreauxlaan/ Voorhavenlaan, "Elektro Loeters", markante nieuwbouw van 1996-1997 op hoekperceel naar ontwerp van Meta Architectenbureau. Expressionistisch gebouw met indrukwekkend overkragend gedeelte.

Jaarboek Architectuur Vlaanderen, 1996-1997, p. 162-163.