Geografisch thema

Oudstationstraat

ID
8159
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8159

Beschrijving

Deel uitmakend van Conterdam. Loopt vanuit het centrum naar het spoorwegstation van Stene op het traject Oostende-Torhout. In 1975 werd de oude benaming "Oude Statiestraat" vervangen. In 1945 werd het gemeentehuis van Stene van de Zilverlaan overgebracht naar een gebouw dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter was gebouwd als verblijf voor de hogere stafofficieren en als telefooncentrale van de Atlantikwall-Oost- en Westkust; gebouw nu vernieuwd (zie nummer 8). In 1952 bouw van eerste huis in het kader van bijzondere plannen van aanleg van Conterdam naast het gemeentehuis: villa met strooien dak naar ontwerp van architect J. Brackx (nummer 6), aanzet van villawijk ten zuiden van de straat. Ten noorden, voornamelijk wijken met sociale woningbouw.

  • Stadsarchief Oostende, Bouwdossiers, Stene, 1952/62.
  • DESCHACHT D., Straatnamen van Oostende van A tot Z, Oostende, 1998, p. 120.
  • St. Katarina. Een groeiende parochie, s.d., s.l., p. 15.

Bron: CALLAERT G., DELEPIERE A.-M., HOOFT E., KERRINCKX H. & VANNESTE P. met medewerking van SANTY P. & SNAUWAERT L. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostende, Deel IA: Stad Oostende, Straten A-M, Deel IB: Stad Oostende, Straten N-Z en wijken Haven, Hazegras, Opex, Deel II: Deelgemeenten Mariakerke, Raversijde, Stene en Zandvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL6, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oudstationstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/8159 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.