Stuiverstraat (Stene)

Beschrijving

Straat die begint aan de Nieuwpoortsesteenweg en eindigt aan de Gistelsesteenweg. In 1749 voor het eerst vermeld als nieuwe weg met recht tracé in de vijf jaar eerder drooggelegde Sint-Catharinapolder. Naar verluidt genoemd naar herberg "Den laetsten Stuyver", in het noordelijke verlengde van de Stuiverstraat zie vermelding op de Ferrariskaart (1771-1777). Op grondgebied Stene, oorspronkelijk landelijke weg met als enige bebouwing enkele hoeven. Vanaf de Zilverlaan richting Oostende, aan noordzijde ingenomen door sociale woningbouw (zie "Mimosawijk"); vanaf jaren 1970 verkavelingen voor villabouw.

• COOPMAN J., De laatste stuiver, in De Plate. Tijdschrift heemkundige kring Oostende, 1988, p. 98.
  • DESCHACHT D., Straatnamen van Oostende van A tot Z, Oostende, 1998, p. 154.
  • VERBANCK R., De duinenweg van de geule tot het Spanjaardsduin, in Jaarboek 1977 van heemkring Ter Cuere Bredene.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda