Geografisch thema

Amerikalaan

ID: 8162   URI: https://id.erfgoed.net/themas/8162

Beschrijving

De Amerikalaan wordt door de Dijle gescheiden van de Franz Tielemanslaan en draait in een brede bocht van de Brusselsestraat naar de Lei. Ze werd aangelegd op de vroegere Slachthuissite, die omwille van hygi├źnische en esthetische redenen systematisch onteigend en gesaneerd werd. Versneld door de vernielingen van de Eerste Wereldoorlog, werd de Slachthuiswijk opgenomen in het project van de wederopbouw. In dit kader werd de Amerikalaan aangelegd en in de tweede helft van de jaren 1920 bebouwd met de zo typische wederopbouwarchitectuur, hier een homogeen geheel van bel-etagewoningen (Amerikalaan 1-17 en 25-27) in afgezwakte Lodewijkstijl, veelal drie travee├źn en drie bouwlagen tellend met erkers en balkons. Stijltypisch zijn de soms fraai uitgewerkte metalen deuren met bovenlicht (nrs. 13 en 25) en de smeedijzeren balkonbalustrades met geometrisch motief (nrs. 5, 7, 9, 11, 15 en 25). Vernielingen tijdens de Tweede Wereldoorlog noopten nieuwbouw ter hoogte van de brug aan de Wandelingenstraat. In 1994 werd op de plaats van het voormalig instituut " De Wandelaar" (1927, architect Corthouts) een appartementsgebouw opgetrokken. Beeldbepalend voor het karakter van de Amerikalaan is het vrije zicht op de Dijle, sfeervol door het met bomen afgelijnde wandelpad dat gescheiden wordt van de Dijle door middel van een hardstenen balustrade. Aan de kruising met de Brusselsestraat, op de brug over de Dijle, staat "Paep Thoon" (1961, P. Vanbekbergen) op een voetstuk, een 15de-eeuws volksfiguur en tevens kapelaan en beiaardier van de Sint-Pieterskerk.

(architect Corthouts: het kan zowel gaan om Gustave Corthouts (1897-1984) als M. Corthouts, eveneens actief in Leuven tijdens het interbellum)


Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje


Relaties

  • Omvat
    Burgerhuis naar ontwerp van G. Decock

  • Omvat
    Twee burgerhuizen

  • Is deel van
    Leuven

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Amerikalaan [online] https://id.erfgoed.net/themas/8162 (Geraadpleegd op 27-11-2020)