Geografisch thema

Brouwersstraat

ID: 8164   URI: https://id.erfgoed.net/themas/8164

Beschrijving

De Brouwersstraat werd tussen de 14de en de 17de eeuw de "Langen Bruel" genoemd en bestond aanvankelijk uit twee delen: de Predikherinnenstraat, die liep van aan de Lei tot aan de Fonteinstraat, en de Peperstraat, het gedeelte tussen de Fontein- en de Ridderstraat. De Langen Bruel lag net buiten de eerste omwalling en was van de stad afgesloten door de Minnepoort: een poort onder een ronde toren die in het begin van de 17de eeuw zodanig vervallen was, dat men besloot het geheel tot op muurhoogte af te breken. Dit bleef zo tot in 1762 toen ook de rest van de Minnepoort gesloopt werd.

De Brouwersstraat werd genoemd naar de brouwerijen die er gevestigd waren en gedurende lange tijd het straatbeeld grotendeels beïnvloedden: "De Ram", later "De Gulden Arent" (Brouwersstraat 7), "De Grote Rozelaar" (ter hoogte van de "Corten Bruel", de huidige Pieter Coutereelstraat) en "De Goudsbloem", de brouwerij van coöperatieve "De Proletaar" die gevestigd was ter hoogte van de Fonteinstraat aan de zijde van het Bruulpark. Dit park werd in 1957 gecreëerd op een gedeelte van het domein van het voormalig Klooster van de 11.000 Maagden (Halvestraat).

De bebouwing van de Brouwersstraat was aanvankelijk vooral geconcentreerd aan de Minnepoort, maar werd vanaf de tweede helft van de 19de eeuw voornamelijk met arbeiderswoningen uitgebreid naar de Donkerstraat tot aan de Ierse Predikherenstraat. De verbreding van de straat ter hoogte van de Fontein- en de Donkerstraat maakten van de Brouwersstraat algauw een invalsweg.


Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje


Relaties

 • Omvat
  Deuromlijsting, 1772

 • Omvat
  Geheel van burgerhuizen

 • Omvat
  Herenhuis

 • Omvat
  Herenhuis en voormalige brouwerij De Ram

 • Omvat
  Langshuis

 • Omvat
  Stadswoning

 • Omvat
  Toegangspoort bij Riddersstraat nummer 89

 • Omvat
  Tweeverdiepingshuis

 • Is deel van
  Leuven

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Brouwersstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/8164 (Geraadpleegd op 18-01-2021)