Geografisch thema

Ierse-Predikherenstraat

ID
8170
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8170

Beschrijving

Naar de Brusselsestraat afhellende straat, in de 14de eeuw aangeduid als Kalkovenstraat, en later genoemd naar de Ierse predikheren die er eertijds hun klooster hadden, aan de kruising met de later aangelegde Noormannenstraat.

De eerste helft van het straatbeeld wordt beheerst door arbeiderswoningen van twee bouwlagen en twee traveeën, waarvan sommige versierd met banden en decoratieve patronen in witte en gesinterde baksteen. Enkele van de woningen werden in 1927 gebouwd in opdracht van de Gewestelijke Maatschappij voor de Huisvesting, opgericht ter leniging van de woningnood naar de Eerste Wereldoorlog. Het achterste straatgedeelte wordt gekenmerkt door de ommuurde tuin van het voormalige klooster van de paters van de Heilige Geest, heden rust- en verzorgingstehuis "de Wingerd" (Noormannenstraat 68).


Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Stadswoning

 • Omvat
  Stadswoning in modernistische stijl

 • Is deel van
  Leuven


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Ierse-Predikherenstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/8170 (Geraadpleegd op )