Geografisch thema

Pensstraat

ID
8176
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8176

Beschrijving

De Pensstraat, in 1253 vermeld als Panchestrata en in 1370 Peensstrate genoemd, verbond de Brusselsestraat met de Zeven Hoeken, waar ze de Leverstraat, de Mechelsestraat, de Schrijnmakersstraat en de Jodenstraat kruiste. Ze was gelegen in de voormalige Slachthuiswijk, die zich grosso modo uitstrekte tussen de Sint-Pieterskerk, de Brusselsestraat, de Lei, Craenendonck en de Mechelsestraat. Omwille van hygiënische en esthetische redenen, werd de Slachthuiswijk in het begin van de 20ste eeuw systematisch onteigend en gesaneerd. De Pensstraat is de enige straat in de voormalige Slachthuiswijk die niet volledig van de kaart geveegd werd. Ze behield haar oorspronkelijk tracé maar werd volgens het aanlegplan van V. Vingeroedt (goedgekeurd op 19.04.1919) ongeveer met de helft ingekort en verbreed door sloping van de volledige huizenrij aan de pare straatzijde. De kleine traditionele slagershuisjes en -winkels werden er vervangen door zogenaamde wederopbouwarchitectuur.


Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Burgerhuis in wederopbouwstijl

  • Omvat
    Handelspand

  • Omvat
    Handelspand

  • Omvat
    Hoekwoning

  • Omvat
    Winkelhuizen

  • Is deel van
    Leuven


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pensstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/8176 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.