Geografisch thema

Wandelingstraat

ID: 8182   URI: https://id.erfgoed.net/themas/8182

Beschrijving

De Wandelingstraat, in het begin van de 14de eeuw ook Wandelwyk genoemd, lag tussen de Mechelsestraat en de voormalige Slachtstraat, aan de rand van de Slachthuiswijk. De bebouwing in de Wandelingstraat bestond toen voornamelijk uit kleinere woningen aan de onpare, en grote complexen aan de pare zijde, waaronder de brouwerij "De Gulden Tonne" en het 15de-eeuwse "Hof van Berghen". Met uitzondering van het stratenpatroon, bleef hiervan niets bewaard. De sanering van de Slachthuiswijk en de verwoestingen van de Eerste Wereldoorlog, zouden het straatbeeld voor goed veranderen: de rooilijn werd licht aangepast en de straat werd in de jaren 1920 volledig opnieuw bebouwd met burgerwoningen van doorgaans twee traveeƫn en drie bouwlagen, gekenmerkt door eerder traditionele gevelopstanden, doch met een eigentijdse vormgeving.


Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje


Relaties

 • Omvat
  Garage

 • Omvat
  Handelspand naar ontwerp van E. Mispelter

 • Omvat
  Modernistisch woonhuis

 • Omvat
  Stadswoningen naar ontwerp van Edouard Mispelter

 • Is deel van
  Leuven

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Wandelingstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/8182 (Geraadpleegd op 03-12-2020)