Stokkemerbaan

Beschrijving

De Stokkemerbaan volgt het tracé van de Romeinse heirbaan Tongeren-Nijmegen. Zij was vóór de aanleg van de Rijksweg in 1812-13 een onderdeel van wat op de Ferrariskaart (1771-77) wordt aangeduid als de Grand Chemin de Mastricht à Maseyck.

Aan de Stokkemerbaan bleef de voormalige toegang tot het kasteel Ter Motten bewaard, de resten van twee geblokte, hardstenen pijlers waartussen een smeed- en gietijzeren hek. Het perceel tussen de Stokkemerbaan en de Rijksweg bevat nog de resten van het voormalige landschapspark van het kasteel, met enkele oude bomen.

Hoek Haagdoorn. Zogenaamd “Oude God”. Recent kruis, dat een ouder kruis vervangt, aangeduid op een kaart van circa 1600 en op de Ferrariskaart. Mogelijk was dit de site van de eerste kerk van Dilsen; er werden bouwfragmenten opgegraven, en in 1899-1900 werd er een Romeins graf ontdekt. Vlak bij deze plaats liep een aftakking van de heirbaan Tongeren-Nijmegen in de richting van Stokkem.

• Wandelen in Dilsen-Stokkem, uitgave van het Stadsbestuur Dilsen-Stokkem.
  • DEXTERS R., Grepen uit het verleden van Dilsen. Van Prehistorie tot Romeinen, Dilsen, 1972.