Boomgaardstraat

Beschrijving

Secundaire straat van de binnenstad. Vertrekkend vanuit de zuidwestelijke hoek van de markt, loopt ze parallel met de Bosstraat tot aan het voormalige Prinsenhof (confer Prinsenhoflaan). De straat noemde oorspronkelijk Grevenstraat, omdat ze van de markt naar het huis van de graaf van Loon, met name de burcht, leidde. Deze burcht was van een garnizoen voorzien. Hij werd circa 1470 op last van Karel de Stoute gesloopt. Vanaf dan verdwijnt de naam Grevenstraat en verschijnt de naam Huysbongaertstraet, waarschijnlijk omdat de boomgaard van het kasteel bleef bestaan.

In 1626 wordt hier het minderbroedersklooster met kerk gesticht.

In de tweede helft van de 18de eeuw (Ferrariskaart, 1771-77) bestond de straat nog grotendeels uit hovingen. Ook in de eerste helft van de 19de eeuw zijn nog grote gedeelten onbebouwd; in de Atlas van de Buurtwegen loopt de straat uit op de toen braakliggende percelen van het verdwenen Prinsenhof, en loopt via een rechte hoek naar de Rueelstraat, die op de Bosstraat uitkomt.

Het voorste gedeelte van de Boomgaardstraat, tot aan de minderbroederskerk, werd door de grote brand van 1684 volledig verwoest.

Het gedeelte van de Boomgaardstraat bij de markt wordt gedomineerd door de voormalige minderbroederskerk en het aansluitende klooster met school van de ursulinen.

• BOONEN M., Enkele Maaseiker plaatsnamen , (Maaslandse sprokkelingen. Nova Series, 18, 1977, p. 11-12).
  • BOONEN M., Huisnamen te Maaseik, 1980, p. 96