Hertstraat

Beschrijving

De Hertstraat is een secundaire straat van de binnenstad. Vroeger noemde zij Stoofstraat, en in de 15de eeuw lag hier zeer waarschijnlijk een badhuis. Op de Ferrariskaart (1771-77) is zij vrijwel volledig onbebouwd en aan beide zijden omringd door hovingen. In 1845 (Atlas van de Buurtwegen) wordt een groot gedeelte van de straat ingenomen door de stadshoeve van Mathieu Corstjens en haar dienstgebouwen; de familie Corstjens bezat sinds 1660 eigendommen in deze straat, die vroeger daarom ook Corstjensstraat werd genoemd.

• MERSCH G. in: Maaseik. Ontstaan en groei van een grensstad, Antwerpen, 1994, p. 132-139.
  • SANGERS W., Wetenswaardigheden over tien oude Maaseiker straatjes , (Maaslandse Sprokkelingen, 8, 1977, p. 12-14).