Kleine Kerkstraat

Beschrijving

De Kleine Kerkstraat is een secundaire straat van de binnenstad, een zijstraat van de Eikerstraat. Zij loopt ten noorden van de Sint-Catharinakerk.

In 1400 werd aan het kerkhof de stadsschool opgericht, en in 1668 werd in de straat het zogenaamde Oud-Mannenhuis, ook Godshuis genoemd, gesticht door Nicolaes van Broeckhoven, kanunnik van de collegiale kerk van ’s Hertogenbosch; het werd in 1875 verkocht en gesloopt in 1952.

In de straat bevond zich ook het Weeshuis, in 1731 opgericht bij testament van Juffrouw Elisabeth Herris; in 1852 verhuisden de Fraters van Tilburg vanuit de Capucienenstraat met hun instituut voor blinde en doofstomme jongens naar dit gebouw, waar zij tot 1867 verbleven.

Daarna worden de gebouwen opgeknapt om er een ziekenhuis in onder te brengen; een nieuwe vleugel met kapel wordt tegen het oude weeshuis aangebouwd in het verlengde van de Grote Kerkstraat, door architect Gerard (Hasselt) en in 1871 nemen de Zusters van Tilburg hun intrek in de gebouwen. In 1891 wordt de in 1834 gebouwde pastorie bij het ziekenhuis geïncorporeerd. Het ziekenhuis wordt gesloopt in 1970.

• BOONEN M., Huisnamen te Maaseik, 1980, p. 97, 100.
  • BOONEN M., in: Maaseik. Ontstaan en groei van een grensstad, Antwerpen, 1994, p. 262.