Geografisch thema

Mijnekomweg

ID
8220
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8220

Beschrijving

De Mijnekomweg is genoemd naar het in deze buurt gelegen gehucht Mijnenkom, dat in de eerste helft van de 16de eeuw verdween bij een overstroming van de Maas.

Het was een zeer oude nederzetting, voor het eerst vermeld in 1299 als Munnickheym. Het was waarschijnlijk ontstaan rondom een laathof, in het bezit van het benedictijnenklooster van Meersen bij Maastricht. Er bevond zich een Sint-Remigiuskapel, waarvan de priester waarschijnlijk de rector was van de vrouwenabdij van Aldeneik. Vermoedelijk was het één van deze priesters die de Vita van Sint-Relindis en Harlindis schreef, circa 870.

De site rondom de Leeuwerik, een voormalige schippersherberg met veerpont over de Maas (cf. nr. 70-74), kent een zeer oude bewoning, getuige de vondsten uit de ijzertijd en gevonden aardewerk uit de Romeinse en Merovingische periode.

  • BAUWENS-LESENNE M., Bibliografisch repertorium van de oudheidkundige vondsten in Limburg behoudens Tongeren-Koninksem (vanaf de vroegste tijden tot de Noormannen), (Oudheidkundige repertoria, Reeks A: Bibliografische repertoria; 8), Brussel, 1968, p. 205-215.
  • BOONEN M., Enkele Maaseiker plaatsnamen , (Maaslandse sprokkelingen. Nova Series, 18, 1977, p. 48).
  • ANGERS W. - DANIELS G., Aldeneik Architectuur en Historie, Beek, 1975, p. 12-18.

Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Mijnekomweg [online], https://id.erfgoed.net/themas/8220 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.