Vlakerweg

Beschrijving

De Vlakerweg vormt de kern van het noordwestelijk gedeelte van het grondgebied van Maaseik. Hij bakent de zuidelijke grens van het gehucht Gremelslo af. Het gehucht ontstond in de periode van de ontginning van de dekzandgebieden rondom Maaseik, waarschijnlijk in de 14de of 15de eeuw, in een ontginningsbeweging die ontstond vanuit Aldeneik of Mijnekom en over Ven naar Gremelslo liep. Dit gehucht bezit een aantal belangrijke hoeven met oude kern.

Op de Ferrariskaart (1771-77) staan reeds afgebeeld: het Steenbrughof (nummer 38, Cense Steenbrugge), het Oudenhof (nummer 16), het Nieuwenhof (nummer 8), (Cense Nieuwenhof), het Geenvoorthof (Geenveurderweg nummer 9) en het Ergerhof (Krekershofweg nummer 24). Van deze hoeven behielden alleen het Oudenhof en het Nieuwenhof geheel of gedeeltelijk hun oorspronkelijk uitzicht. De overige hoeven zijn volledig verbouwd. In de Atlas van de Buurtwegen (1845) staan het Vlakenhof (een stichting uit de eerste helft va de 19de eeuw), het Steenbrughof en het Geenvoorthof (Geenveurt Ferme) afgebeeld als tweeledige hoeven; in de eerste helft van de 19de eeuw is ook de hoeve De Kluis ontstaan, thans horend bij Nieuwenhof.

• MERSCH G. in: Maaseik. Ontstaan en groei van een grensstad, Antwerpen, 1994, p. 131-147.

Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.