Bergop

Beschrijving

Sterk hellend straatje in het centrum van de gemeente, op de zuidflank van de "berg"; gelegen in het verlengde van de Bergstraat en leidend naar het hoger gelegen Kerkplein. Bij het begin van de straat links: monument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog, van 1930 naar ontwerp van L. Liekens. In 1833 werd op deze plaats een boterhal gebouwd, in 1869 omgevormd tot gevangenis en opslagplaats van brandweermateriaal; gesloopt vóór 1920.

In de bocht van de weg grasveld met monument voor de oorlogsslachtoffers van 1914-1918 en diverse architecturale elementen, opgebouwd in de jaren 1950 met recuperatiemateriaal; onder meer een ijzeren hek tussen neogotische arduinen zuiltjes, een poortje van bak- en zandsteen en een poort met arduinen zuilen, afkomstig van het Pelgrimhof .

• HERTELEER L., Geschiedenis van Heist-op-den-Berg 1795-1976, Heist-op-den-Berg, 1986, p. 65, 137-138.