Bergstraat

Beschrijving

Hoofdstraat, tevens vrij drukke winkelstraat in het centrum van de gemeente. Heterogene, meestal erg sobere lintbebouwing vanaf de tweede helft van de 19de eeuw, zoals de nummers 20, 27, 29, 77, 79, 93-95; nummers 99 en 101, respectievelijk naar verluidt van circa 1911 en van 1923-1924, en nummer 161 met neoclassicistische houten puien; nummer 159 met jaartal 1926, winkelhuis (mogelijk een beenhouwerij, zie de aanwezigheid van een slachthuis) waarvoor bouwaanvraag van 1925; gevelwanden sporadisch onderbroken voor enkele grotere villa's, onder meer nummers 23, 25, 120. De begane gronden zijn nagenoeg allemaal aangepast aan de winkel- en/of horecafunctie. Het belang van de beschreven items beperkt zich bijgevolg meestal slechts tot de hogere verdieping. Tussen nummer 154 en nummer 156: voormalige brouwerij aangepast tot restaurant en feestzaal; twee bewaarde ronde fabrieksschouwen. Nummers 61-69: reeks breedhuizen die door hun typische decoratie nog verwijzen naar het eind van de jaren 1920, doch fel werden aangepast en meestal voorzien van nieuwe ramen.

• Gemeente-archief Heist-op-den-Berg, 1.778.511, Bouwvergunningen Heist, 1925/42.