Geografisch thema

Kruisstraat

ID
8244
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8244

Beschrijving

De Kruisstraat, gelegen ten westen van de Sint-Jacobskerk, ontstond in de jaren 1820, bij de aanleg van het Sint-Jacobsplein, als verbinding met de Brusselsestraat. Vóór die periode was het een pad dat - vertrekkend van aan de zuidwestelijke hoek van het kerkhof - leidde naar de pastorie. De straat met perspectief op het Sint-Jacobsplein, had aanvankelijk een licht geknikt tracé aan beide zijden, maar werd door een rooilijncorrectie in 1845 rechtgetrokken aan de kant van de pastorie (Kruisstraat 2).

Het straatbeeld wordt sterk bepaald door het vrije zicht op de Sint-Jacobskerk en het kerkhof, en door de lange, bakstenen tuinmuren van de woningen aan de overzijde.

De Kruisstraat werd - met inbegrip van de panden en tuinen Kruisstraat 1 en 2, en Brusselsestraat 125 - in 1987 beschermd als stadsgezicht, als onmiddellijke omgeving van de Sint-Jacobskerk.

 • Afdeling ROHM Vlaams-Brabant, Archief Monumenten en Landschappen: beschermingsdossier (12.01.1987).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Classicistisch hoekhuis

 • Omvat
  Parochiekerk Sint-Jacob

 • Omvat
  Pastorie van Sint-Jacob

 • Is deel van
  Leuven


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kruisstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/8244 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.