Geografisch thema

Kruisstraat

ID
8244
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8244

Beschrijving

De Kruisstraat, gelegen ten westen van de Sint-Jacobskerk, ontstond in de jaren 1820, bij de aanleg van het Sint-Jacobsplein, als verbinding met de Brusselsestraat. Vóór die periode was het een pad dat - vertrekkend van aan de zuidwestelijke hoek van het kerkhof - leidde naar de pastorie. De straat met perspectief op het Sint-Jacobsplein, had aanvankelijk een licht geknikt tracé aan beide zijden, maar werd door een rooilijncorrectie in 1845 rechtgetrokken aan de kant van de pastorie (Kruisstraat 2).

Het straatbeeld wordt sterk bepaald door het vrije zicht op de Sint-Jacobskerk en het kerkhof, en door de lange, bakstenen tuinmuren van de woningen aan de overzijde.

De Kruisstraat werd - met inbegrip van de panden en tuinen Kruisstraat 1 en 2, en Brusselsestraat 125 - in 1987 beschermd als stadsgezicht, als onmiddellijke omgeving van de Sint-Jacobskerk.

 • Afdeling ROHM Vlaams-Brabant, Archief Monumenten en Landschappen: beschermingsdossier (12.01.1987).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje


Relaties

 • Omvat
  Classicistisch hoekhuis

 • Omvat
  Parochiekerk Sint-Jacob

 • Omvat
  Pastorie van Sint-Jacob

 • Is deel van
  Leuven


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kruisstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/8244 (Geraadpleegd op 23-06-2021)