Geografisch thema

Pelgrimstraat

ID: 8249   URI: https://id.erfgoed.net/themas/8249

Beschrijving

De Pelgrimstraat, gelegen ten oosten van de Sint-Jacobskerk, ontstond in de jaren 1820, bij de aanleg van het Sint-Jacobsplein, als verbinding met de Brusselsestraat. De straat met perspectief op het Sint-Jacobsplein, had aanvankelijk een bochtig tracé, maar werd door een rooilijncorrectie in 1845 rechtgetrokken. Van de toenmalige bebouwing blijft enkel het hoekpand aan de Brusselsestraat over (nr. 1A), en pand nr. 5 dat grondig verbouwd werd in 1949. De rest van de huizen werd vervangen door grote complexen met appartementen.

Het straatbeeld wordt sterk bepaald door het vrije zicht op de Sint-Jacobskerk en het kerkhof, en door de lange, bakstenen tuinmuur van de woning aan de hoek van de Brusselsestraat.


Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje


Relaties

  • Omvat
    Herenhuis Den Dagheraet

  • Is gerelateerd aan
    Sint-Jacobsplein met aanpalende straten

  • Is deel van
    Leuven

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Pelgrimstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/8249 (Geraadpleegd op 27-11-2020)