Geografisch thema

Biezenstraat

ID
8267
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8267

Beschrijving

De Biezenstraat werd genoemd naar de Biest, de met biezen begroeide plaats die tussen 1824 en 1827 omgevormd werd tot het huidige Sint-Jacobsplein. Eeuwenlang liep hier een open gracht, die het water van de Biest afvoerde naar de Voer en overbrugd werd door de Ezelsbrug. Vlak na de aanleg van het Sint-Jacobsplein werd de Biezenstraat systematisch bebouwd: vrijwel gelijktijdig werden aan beide zijden van de straat monumentale herenwoningen opgetrokken (Biezenstraat 1-3 en Sint-Jacobsplein 8), beide ontworpen door Ange de Bruyn in streng classicistische stijl en voorzien van ommuurde stadstuinen met monumentale poorten, waardoor de straat een zeer homogeen karakter heeft.


Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

  • Is deel van
    Sint-Jacobsplein met aanpalende straten


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Biezenstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/8267 (Geraadpleegd op 19-05-2021)