Geografisch thema

Biezenstraat

ID
8267
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8267

Beschrijving

De Biezenstraat werd genoemd naar de Biest, de met biezen begroeide plaats die tussen 1824 en 1827 omgevormd werd tot het huidige Sint-Jacobsplein. Eeuwenlang liep hier een open gracht, die het water van de Biest afvoerde naar de Voer en overbrugd werd door de Ezelsbrug. Vlak na de aanleg van het Sint-Jacobsplein werd de Biezenstraat systematisch bebouwd: vrijwel gelijktijdig werden aan beide zijden van de straat monumentale herenwoningen opgetrokken (Biezenstraat 1-3 en Sint-Jacobsplein 8), beide ontworpen door Ange de Bruyn in streng classicistische stijl en voorzien van ommuurde stadstuinen met monumentale poorten, waardoor de straat een zeer homogeen karakter heeft.


Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Sint-Jacobsplein met aanpalende straten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Biezenstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/8267 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Leuven

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.